Els membres del Pont Coorperativa de lletres, Pep Castellano, Joan B.Campos, Joan Andrés Sorribes i Antoni Albalat participaren ahir en una taula rodona sobre el panorama actual de la literatura al País Valencià.
La taula, celebrada a la Llotja del Cànem, s’emmarca en la programació que la Universitat Jaume I i l’Institut d’Estudis Catalans, i altres associacions cíviques castellonenques, com Castelló per la Llengua, han dissenyat en commemoració del 80è aniversari de les Normes de Castelló.
Antoni Albalat i Joan Campos van fer una interessant reflexió sobre la poesia, entesa com una manera pròpia i personal amb què el poeta mira el món i l’interpreta. Tots dos van coincidir a assenyalar el mal moment pel que travessa la poesia, un gènere, tingut a menys pel lector i més si està escrita en valencià.
Pep Castellano va fer una completa radiografia de la la història de la literatura infantil i juvenil, que fa una espenta a partir de la llei d’ús del valencià. Actualment, la disminució o desaparició de les subvencions públiques, un excés poc real de les publicacions, o la fragmentació dels llibres per l’ús d’una variant del català o una altra, són alguns dels entrebancs actuals amb què es troba la literatura per a xiquets i per a joves.
Joan Andrés Sorribes, que va explicar la seua experència personal com a escriptor, va parlar de la marginalitat de l’ofici, que sumat a la de la llengua, deixen l’escriptor en una situació d’invisibilitat de cara als mitjans de comunicació i a les entitats, que es tradueix en una escassa relació amb el lector.
El públic assistent a la taula rodona, moderada per la periodista i poeta i membre del Pont, Susanna Lliberós, va refexionar també sobre els aspectes abordats a la taula, i va considerar les polítiques de foment de la lectura com una de les bases per a contribuir a una major normalització de la literatura al País Valencià.