Font: Diari La Veu
Òscar Gómez i Lluís Jaume Rey han aconseguit el guardó de Llibre Gastronòmic
Amàlia Roig, Laia Carrera i Miguel Ángel Sabadell han sigut els guanyadors en les modalitats de Literatura Memorialística, Àlbum Infantil i Divulgació Científica, respectivament, de la III edició dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló. Per la seua banda, Òscar Gómez i Lluís Jaume Rey han aconseguit el de Llibre Gastronòmic amb una obra on la singularitat està en els relats més enllà dels plats.
L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles; el regidor de Cultura, Josep Barberà, i el director de publicacions d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, han donat a conéixer aquest divendres el palmarés de la tercera edició dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, que, tal com ha destacat l’alcaldessa, “confirmen la maduresa d’aquesta aposta per apropar a la ciutadania una oferta cultural de primer nivell” i “demostren el gran futur que tenen per davant les nostres lletres, la nostra cultura i el nostre poble”. “No podíem tindre millors obres guanyadores ni millors jurats”, ha volgut remarcar el regidor de Cultura, que ha assenyalat que “els premis s’estan fent grans i en només tres anys ens hem situat a l’alçada de premis que porten 30 anys de trajectòria”.
El Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat, el més veterà de les quatre modalitats, ha sigut per a la il·lustradora novell Laia Carrera per Quan arriba la por, “un treball molt diferent de tot el que hem vist fins ara –ha dit Josep Barberà– amb unes il·lustracions molt potents i una temàtica adulta perfectament adaptada als xiquets”. El Premi de Divulgació Científica ha sigut per a l’astrofísic saragossà Miguel Ángel Sabadell, editor de ciència de la revista Muy interesante i considerat un geni de la divulgació científica. En el relat guanyador, anomenat Cuando llega la hora, Sabadell parla de la mort fugint de la morbositat i posant en dubte el paper de les pseudociències.
Pel que fa a la modalitat de Literatura Memorialística, el relat guanyador ha estat Alfred Giner Sorolla, la passió i la lucidesa, de la vinarossenca Amàlia Roig, una obra que arriba uns mesos abans de commemorar-se el centenari del naixement d’aquest científic i humanista compromés i universal nascut a Vinaròs. Tal com ha subratllat el regidor de Cultura, “era absolutament necessari que aquest homenot tinguera una biografia que reconeguera tota la seua tasca científica i humanista”. “I, a més –ha afegit el director de publicacions d’Onada Edicions–, era especialment important que aquest reconeixement i aquesta reivindicació se li fes des del territori”.
Per últim, el premi de Llibre Gastronòmic ha sigut per a Òscar Gómez i Lluís Jaume Rey per l’obra Històries de cuina. Plats i relats, una obra que va més enllà d’un receptari a l’ús i que fa una mirada antropològica del fet culinari. Pradilla ha destacat que “la singularitat d’aquest llibre està en els relats més que en els plats”, mentre que el regidor de Cultura ha assenyalat que “l’obra deixa veure, més enllà dels plats, un compromís important amb l’agricultura i el medi ambient”. Una vegada anunciats els guanyadors, comença a activar-se ara la maquinària per a imprimir les quatre obres i presentar-les en la gala dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló, que tindrà lloc el 24 de novembre al Magatzem de la Mar.
Tant l’alcaldessa com el regidor de Cultura han aprofitat l’acte per a agrair la implicació d’empreses com Ashland Chemical, IFF i Caixa Benicarló, que col·laboren en els premis, i d’entitats com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).