Present i futur de les societats literàries al País Valencià

La Casa Museu Joan Fuster de Sueca va acollir el passat divendres 8 de febrer de 2019 una trobada literària amb el suport i la participació d’El Pont Cooperativa de Lletres i Saforíssims Societat Literària.

Al llarg de la jornada, els saforíssims i els pontaires van compartir experiències i punts de vista respecte de l’activitat literària. La jornada va començar amb un dinar, on es van trobar els diferents escriptors per gaudir de l’àpat i compartir aquest moment gastronòmic. Seguidament, es va fer una visita guiada a la Casa Museu Joan Fuster, on les lletraferides van poder veure i admirar l’allotjament i les pertinences de Fuster, els seus llibres, la seua manera de treballar, els seus béns materials… Tota una experiència d’allò més aconsellable.

L’últim punt de la diada va ser la composició d’una taula redona entre aquestes dues associacions, oberta a tota la ciutadania. Per la banda d’El Pont, van participar com a ponents Vicent Jaume Almela, Manel Pitarch i Aina Garcia Carbó i per la banda dels lletraferits de Saforíssims, Rafa Gomar, Juli Capilla i Maria Josep Escrivà. En aquesta taula redona, també es va trobar la presència de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), gràcies a Gemma Pasqual i Escrivà qui també va participar. D’aquesta manera, es tractava de trobar sinergies, punts en comú, aspectes a millorar i noves propostes, on els diferents membres de les juntes respectives varen participar comentant què és el que s’estava fent de cada col·lectiu, amb perspectiva de passat, de present i, per descomptat, de futur.

Algunes conclusions a les que es va arribar varen ser que l’associacionisme esdevé clau per tal que la sororitat entre els artistes siga possible, per tal de poder actuar com a col·lectiu, demanar i exigir drets, com la professionalització. També es va comentar la importància de la presència a les xarxes o, simplement, de que quan esdevé un context literari, aquest incita posteriorment a una obra literària (necessitem ajuntar-nos, trobar-nos, experimentar i compartir per tal de poder avançar). Si més no, és evident que els humans necessitem pertànyer a un grup, com a mamífers socials, i el fet de pertànyer a aquestes associacions és un goig, un gaudi i un treball que, entre totes i tots, hem de seguir creant.

Per últim, remarcar que les i els escriptors van agrair el fet de compartir la jornada, de la trobada, ja que no sols cal fer feina des dels propis col·lectius, sinó també és importantíssim que les diferents -i més fortes- associacions literàries del País Valencià, estiguen connectades contínuament, ja que és la manera de mantenir més “unit” aquest país nostre, tan llarg. Des de l’àmbit literari, amb el conjunt de tots i totes les qui van participar al llarg de la jornada, s’intentarà fer el possible per tal de crear aquesta “xarxa”, xarxa que, alhora, ha de ser recolzada també pels diferents mitjans de comunicació.

Altres ressenyes sobre l’esdeveniment, per ordre d’aparició:

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga