La 4a Plaça del Llibre creix i es reubica a la Plaça de l’Ajuntament de València

Font: La Veu del País Valencià

36 editorials i 7 llibres visibilitzaran i normalitzaran la literatura en valencià a través d’aquest esdeveniment que s’obri al públic amb aquest nou emplaçament

ajuntament-valencia
Plaça de l’Ajuntament de València

La quarta edició de la Plaça del Llibre, enguany, estrena nova ubicació a la Plaça de l’Ajuntament de València i aconsegueix situar-se en un espai més obert i a la vista de tothom per a “visibilitzar” i “normalitzar” la literatura en valencià i fomentar les relacions entre escriptors, editors i llibreters amb els lectors. L’esdeveniment tindrà lloc del 20 al 23 d’octubre i hi assistiran un total de 36 editorials i 7 llibreries.

Així és com es va anunciar, aquest dijous, en roda de premsa per part dels organitzadors d’aquestes jornades: la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), a petició d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació d’Editors del País ValenciàAssociació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València. Per segon any, compten amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació i l’Ajuntament de València.

El president de FULL, Jesús Figuerola, ha indicat que l’objectiu de la Plaça del Llibre és “fer el que hauria de ser normal en un país normal”, és a dir, fomentar la lectura en llengua pròpia. Al mateix temps, ha ressaltat la importància d’“augmentar” els índexs de lectura en valencià, als quals ha qualificat de “decebedors”.

“En la primera edició no estaven les institucions valencianes –en referència a la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament– i ja era hora”, ha destacat Figuerola, qui s’ha dirigit a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, per a demanar-li “traure diners d’on faça falta” per a portar endavant el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura.

Així, la directora general ha afirmat que, des d’aquestes jornades i des de les administracions públiques, cal “fer tot el que estiga en la nostra mà perquè la nostra vida en el sentit ampli es desenvolupe amb normalitat. Pel que fa a la nostra llengua, encara no és normal, encara hem de patir molt perquè parlar, llegir i escriure i viure en llengua pròpia siga normal”, ha subratllat.

Quant a la ubicació, Amoraga destaca que “compleix literalment el desig que la cultura s’acoste als ciutadans perquè permet que els llibres isquen al carrer i que els autors isquen a la trobada dels lectors”.

En aquest sentit, el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz, ha considerat “importantíssim” que les jornades se celebren en aquesta plaça per ser “un punt d’atenció molt gran”.

Mitjans de comunicació en valencià
La vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual, ha aprofitat per remarcar que, per a la visibilització de la literatura en valencià, també és necessària l’existència de mitjans de comunicació en aquesta llengua.

Premis
En aquesta quarta edició, la Plaça del Llibre atorgarà el seu Premi d’Honor a l’escriptora mallorquina Maria-Antònia Oliver per la seua trajectòria literària, qui assistirà a les jornades el divendres 21 d’octubre i participarà en una signatura de llibres. Així mateix, es premiarà els bibliotecaris pel seu paper en la difusió de la literatura en valencià.

Activitats
Al llarg dels quatre dies de celebració, la Plaça del Llibre comptarà amb la presència d’escriptors com Francesc Mompó, Josep Franco, Esperança Camps, Joan Ramon Sanchis o Xavier Marzal, entre d’altres, els quals participaran en diverses signatures de llibres. A més, es donaran activitats per a escolars, per a públic infantil i jove i per a adults, amb diverses presentacions i taules redones.

El total del recaptat per editors i llibreters en les jornades anirà destinat a la compra de llibres per a les biblioteques públiques.

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga