Font: La Veu del País Valencià
L’escriptora Anna Moner (Vila-real, 1967), ha sigut guardonada amb el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2014 per l’obra «El retorn de l’Hongarés», una novel·la gòtica, trencadora «que barreja sensualitat, màgia i misteri i i també, i de manera molt equilibrada, aspectes de la història de la ciència i de l’art».
La Diputació de València ha fet públic que el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2014 ha estat concedit a Anna Moner (Vila-real, 1967) per l’obra El retorn de l’Hongarès. El jurat format per Soledat Carreño, Bernat Montagut, Jesús Huguet, Josep Gregori i Àngel Calpe, qui ha exercit de portaveu, ha explicat que la novel·la premiada relata una investigació criminal a partir d’una sèrie d’assassinats en sèrie que alterna dos períodes, les acaballes del segle XIX i l’actualitat.
Calpe ha destacat que «és una novel·la gòtica, trencadora dins de la narrativa valenciana actual, que barreja sensualitat, màgia i misteri, i també, i de manera molt equilibrada, diversos aspectes de la història de la ciència i de l’art». El retorn de l’Hongarès presenta una recerca criminal sobre assassinats en sèrie alternant dos períodes, finals del segle XX i l’actualitat. Els premi està dotat amb 20.000 euros i la publicació a l’editorial Bromera.
Moner, que s’incorporarà en breu com a associada a El Pont Cooperativa de Lletres, ja va obtenir el Premi Enric Valor de novel·la l’any 2010, amb l’obra Les mans de la deixebla. Així mateix, l’any 2006 va ser guardonada per l’obra La Venus i el lliri amb el Premi de Relats de Dones de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, certamen que va tornar a guanyar en 2010 amb Les finestres de l’ànima. És coautora de l’obra teatral La morta enamorada, estrenada en 2010 al Gran Teatre d’Alzira per la companyia del mag Yunke. Aquesta escriptora nascuda a la Plana Baixa és llicenciada en Història de l’Art, i forma equip artístic amb l’historiador Sebastià Carratalà des de 1987. La seua obra s’ha exposat, entre altres ciutats, a València, Castelló de la Plana, Sevilla, Nantes, Ceret, Bordeus, Madrid i París.
Ha publicat articles en revistes especialitzades com ara Cimal, Ars Mediterranea, Serra d’Or, Mètode, etc. És columnista de La Veu del País Valencià, on publica una sèrie d’articles en què tracta, des d’una òptica personal, qüestions relacionades amb el món de l’art. Una mirada particular a obres musicals, cinematogràfiques, literàries, pictòriques…, que l’han seduïda i entre les quals troba vincles inesperats, estranys, curiosos.