Els autors d’El Pont Cooperativa de Lletres ha iniciat el seu periple primaveral per les fires del llibre valencianes. El primer viatge tingué parada a Borriana, el passat dijous 19 d’abril i continuà després a Betxí, Vinaròs i Benicarló. Les presentacions prosseguiran, aquest diumenge 29, a la fira del llibre de València (18h.) i a la Festa per la Llengua del Pinar de Castelló, i arribaran a la fira de Castelló, el propers dilluns 30 d’abril i el dimecres 2 de maig (18h.), on se celebraran, a més, actes de lectura i homenatge literaris que El Pont ha preparat amb la finalitat de connectar amb el públic lector i millorar la difusió de les seues obres. Aquestes intervencions firaires d’El Pont culminaran al Mercat del Llibre de Vila-real, que tindrà lloc del 24 al 27 de maig. Enguany, una de les principals motivacions dels escriptors de les comarques de Castelló, a més de les signatures d’obra pròpia, és la presentació del llibre col·lectiu «Un pont sobre el meridià», tretze relats escrits per dotze autors i un autora del llibre.
Fira del Llibre de Borriana
El proppassat dijous 19 d’abril, el Centre Cultural Martí de Viciana de Borriana va acollir la presentació d’«Un pont sobre el meridià», dins del marc d’activitats de la Fira del Llibre 2012. L’acte, que va estar precedit per la presentació del llibre de narrativa infantil «El viatge de Lluna a les muntanyes», de l’escriptor borrianenc Juane Gumbau, va anar a càrrec de tres dels participants en el projecte, els autors Toni Pitarch, Joan Pla i Rosabel Gumbau.Després d’una breu semblança biobibliogràfica dels autors a càrrec de Rosabel Gumbau, Toni Pitarch va explicar als presents els objectius fundacionals de l’associació El Pont Cooperativa de Lletres, de la qual va nàixer la idea d’escriure una obra col·lectiva que finalment es va materialitzar en el llibre «Un pont sobre el meridià».
Quant a les característiques de l’obra, els autors van fer notar com la fixació inicial d’unes consignes comunes per a tots els participants en el projecte narratiu –que tots els relats estigueren emmarcats en comarques castellonenques, que tractaren problemàtiques de tipus social i territorial, que hi aparegueren els mots claus “meridià” i “pont”– van donar uns resultats creatius ben diversos. Després d’enunciar el temes principals al voltant dels quals s’havien bastit els tretze relats, els escriptors van destacar el mèrit afegit de l’autor de Traiguera Vicent Sanz, que a més d’aportar el seu relat va realitzar les tasques de coordinació pertinents entre els escriptors i Onada Edicions, l’editorial responsable de la publicació del llibre. Per a finalitzar, Toni Pitarch, Joan Pla i Rosabel Gumbau van realitzar una lectura de fragments dels seus respectius relats.
A l’acte van assistir, entre altres persones del món de la cultura, l’escriptor i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua Josep Palomero i el regidor de cultura de Borriana Enrique Safont, que va convidar els escriptors a continuar presentant els seus futurs treballs al municipi.
Fira del Llibre de Betxí
El dissabte 21, a l’històric i immutable palau-castell, va començar la primera Fira del Llibre de Betxí on, després de la presentació oficial del programa d’actes municipal, per part de les autoritats locals, va tindre lloc la presentació d’«Un pont sobre el meridià». Va ser una presentació senzilla, però emotiva, no solament pels parlaments dels escriptors Joan Andrés Sorribes, Joan Pla, Vicent Pallarés, Rosabel Gumbau i Toni Pitarch –que demostraren una dialèctica de solvència contrastada a l’hora de motivar el públic assistent a la lectura en general i, en concret, d’aquesta primera publicació d’El Pont–, sinó també per la presència d’alumnes, ex-alumnes i coneguts de dins i fora de la població que van acompanyar els autors omplint el monumental pati, porticat amb vocació de recuperar el seu antic esplendor com a claustre. Els autors van agrarir a totes i a tots la seua presència. Pitarch va recordar: «Un poble que llig és un poble que traça ponts cap a un futur d’esperança».
«Un pont sobre el meridià» a Benicarló i Vinaròs
«Un pont sobre el meridià» també va fer acte de presència a les fires del llibre de Benicarló i Vinaròs, que van tenir lloc diumenge 22 d’abril. Al matí, Vicent Sanz va obrir el torn d’internvencions d’escriptors a la fira de Benicarló presentant el llibre i l’associació El Pont Cooperativa de Lletres al peu del campanar de Sant Bartomeu. La presentació va consistir en la lectura del pròleg d’«Un pont sobre el meridià», en què es formulen els objectius i les característiques de l llibre i es dóna a conèixer de manera succinta i clara l’associació.
A la tarda, va ser el torn de Vinaròs. En aquest cas, la presentació va tenir format d’entrevista. La periodista Mariola Nos va conversar amb Vicent Sanz durant uns minuts per al públic de la fira sobre «Un pont sobre el meridià». En paraules de l’escriptor, «l‘any passat va constituir-se una associació d’escriptors de les comarques de Castelló, que vam anomenar El Pot Cooperativa de Lletres, i com a primer projecte creatiu vam acordar de publicar un llibre de relats que pogués visualitzat-nos com a associació davant del públic lector. El que volíem donar a conèixer era una literatura que es fixés en la nostra societat actual de les comarques de Castelló. Els relats del llibre presenten personatges, situacions, ambients, espais, llocs de les nostres comarques i d’avui en dia, i tracten conflictes i temàtiques d’actualitat que el lector o lectora pot conèixer de primera mà perquè reprodueixen fins i tot situacions de la vida quotidiana de la nostra terra». A preguntes sobre el títol del llibre, Vicent Sanz explicà que «la referència al meridià ve donada per la necessitat de trobar un punt de referència territorial que fos completament objectiu i alhora simbòlic.Pensar en el meridià zero o meridià de Greenwech és una manera de veure’ns d’una manera autocentrada, no perifèrica». «Un pont sobre el meridià» vol donar a conèxier la literatura que es fa en la nostra llengua a la nostra terra, una literatura que necessita una projecció social per tal de tenir continuïtat. El mateix nom d’El Pont com a associació de les comarques de Castelló significa que vol ser un pont entre una situació de dispersió i una altra de continuïtat, i també vol ser un pont entre territoris diversos que compartim la mateixa llengua.