Lloc i any de naixement
- Castelló de la Plana, 1947
Nom complet
- Joan Andrés Sorribes
Nom de ploma
- Joan Andrés Sorribes
L’autor
Ressenya biogràfica
Joan Andrés Sorribes. Nat a Castelló de la Plana (1947), al present comparteix la residència a Castelló amb Vistabella del Maestrat. Mestre, llicenciat en història i ensenyant al llarg de quaranta anys ben complits, aquesta circumstància li ha permès conèixer gents diverses i terres variades; un bon bagatge d’experiències i coneixences sobre les quals escriu. Per més que sempre havia manifestat una tendència a escriure, no fou fins a la dècada dels anys 90 que va decidir-se a publicar els seus treballs. Al 1995 va escriure amb el seu amic Vicent Marçà Les campanes del fadrí, un estudi etnogràfic sobre les campanes del Campanar de Castelló.
Tot seguit va assolir el repte de dedicar-se a la narrativa amb una definida vocació literària. Així va nàixer la idea de crear una mena de trilogia etno-històrica formada per La forja de Lessera (Tàndem, 2000), Noverint Universi (Tàndem, 2000), i La creu de Cabrera (Bromera,2003). El fil conductor de totes tres no és sinó el propòsit, això sí molt personal, d’explicar uns moments històrics que a criteri de l’autor restaven oblidats o tractats de manera inoportuna. Darrerament ha abordat l’anàlisi de la societat actual amb un encert reconegut amb la seua novel·la Parlaràs de mi (Brosquil,2007) i ha intentat assolir un nou registre narratiu on alterna passat i present a la seua nova novel·la Pedres Marcades (Bromera 2015)
Així mateix és autor d’un parell de reculls de narracions breus on apareix el Joan Andrés més irònic i imaginatiu: L’altra mirada (Brosquil,2007) i Set narracions curtes per a una setmana llarga (Onada,2010).
Ha participat a la Campanya de foment de la lectura en Valencià de la Fundació Bromera i el diari Levante. E.M.V dos anys consecutius; amb les narracions La corona de la reina Esther (2013) ambientada en les festes del Sexenni de Morella i amb La contalla de l’avenc(2014) basada en una llegenda popular de Penyagolosa (Vistabella).
Per tot açò se’l considera una de les veus de referència de la actual narrativa valenciana.
Socialment és membre actiu de la Colla El Pixaví, Soci de l’Associació d’escriptors en llengua catalana, així com també és membre promotor i fundador de El Pont. Cooperativa de Lletres.
L’obra
Obra publicada
Obra etnogràfica
-
Les campanes del Fadrí (Ajuntament de Castelló 1995). Estudi etnològic de les campanes del campanar de Castelló. Fet amb el meu company Vicent Marçà.
Novel·la llarga
-
La forja de Lessera (Tàndem;2000). Aborda el món mediterrani sota la mirada dels ibers.
-
Noverint universi(Tàndem; 2000) relata la vida de Vallibona, petit poble de la comarca dels Ports, al temps de la pesta negra de la meitat del XIV.
-
La creu de Cabrera (Bromera; 2003). L’acció té com a fons la primera guerra carlista i la mesura de Penyagolosa a l’hora d’establir la xarxa topogràfica que enllaçava la península amb les Illes.
-
Parlaràs de mi (Brosquil; 2007). És un retaule de la nostra realitat plural i contradictòria mitjançant la mirada polièdrica de dotze personatges diferents.
-
Pedres marcades (Bromera; 2015) Dos històries paral·leles, una del segle XIVi l’altra de l’època actual interactuen, barrejant realitat i ficció, a través dels set-cents anys que les separen en el marc de la ciutat de Morella.
Reculls de narracions curtes
-
L’altra mirada (Brosquil; 2007) .
-
Set narracions curtes per a una setmana llarga (Onada; 2010).
També he participat en diferents edicions de la Campanya de promoció de la lectura, dels anys 2013, 2014 i 2021 organitzades per la Fundació Bromera i el diari Levante-EMV amb les narracions breus:
- La corona de la reina Esther (2013)
- La contalla de l’avenc (2014)
- El far de l’illa Grossa (2021)
En obra col·lectiva
-
El campanar de la vila de Castelló i El món de la festa amb el campanar de la vila (Ajuntament de Castelló; 2004). Amb motiu del «400 aniversari del Campanar».
-
Fraternitas saecularis (Diputació de Castelló; 2005). Amb motiu de les festes setenals de Vallibona
-
Un pont sobre el meridià (Onada; 2012). Recull de narracions de 13 autors de “El Pont. Cooperativa de Lletres
-
Les llengües vespertines (Editorial Hapálage; 2012). Recull de treballs d’estudiants i col·laboradors del Taller d’escriptura de la UJI de Castelló.
-
Estats d’excepció (Digital 2020) Obra col·lectiva aprofitant el confinament del COVI19 per diversos autors i autores d’El Pont Cooperativa de Lletres
Articles especialitzats
- «Comunicar el passat». Presentada al Ve Seminari d’arqueologia i ensenyament de la Universitat Autònoma de Barcelona. (2004)
- «El simbolisme del campanar de Castelló» conferència amb motiu del 400 aniversari del campanar de Castelló (2004)
- «La figura de Cabrera a la literatura de ficció». Taula rodona a Morella amb Andreu Carranza i Fernando Martínez Láinez al «Bicentenari de Cabrera» (2006)
- «Les Guerres Carlistes a les nostres terres». Conferència a Vilafranca amb motiu del «Bicentenari de Cabrera» (2006)
- «Del llibre dels Fets a la novel·la històrica». Taula rodona amb Joan Olivares i Vicent Ortega. Premis Octubre. (2008)
- «La meua llengua literària. Préstecs i deutes». Ponència presentada a les «Jornades sobre la llengua literària i els escriptors valencians» organitzades per la Universitat de València a Gandia (2008)
- «La novel·la històrica». «Diàlegs a tres» compartit amb Josep Lozano; organitzats per l’A.E.L.C a la Llotja de Cànem de Castelló (2009)
- «Dels fets històrics a les pàgines de ficció». Conferència-col·loqui per els Tallers d’escriptura literària organitzats per la Universitat Jaume I (2010)
Referències
Enllaços d’interès
- Correu-e: joanandressorribes [arrova] gmail [punt] com
- http://joanandres.blogspot.com/
- http://www.escriptors.cat/autors/andresj/
- Una entrevista de Josep San Abdon (PDF)
Guardons
Premis literaris i altres guardons
- Ciutat de Castelló d’Humanitats per «Les campanes del Fadrí», 1995
- Ulises de Narrativa per «Noverint Universi», 1999
- Enric Valor de novel·la en valencià per «La creu de Cabrera», 2002
- Pasqual Tirado de narrativa breu per «L’altra mirada», 2007
- Ciutat de Sagunt de narrativa per «Parlaras de mi», 2007
- Vila d’Almassora de narrativa per «Set narracions curtes per a una semana llarga», 2010
Altres referències al web